El Geoparc Orígens celebra el seu tercer aniversari amb la Ruta de la Cova del Tabac


By admin - Posted on 13 Abril 2021

  • El 17 d’abril de 2018 es va concedir la designació de Geoparc Mundial de la UNESCO a un territori que engloba 19 municipis, entre
  • ells Camarasa.

La Cova del Tabac forma part del ric patrimoni del Geoparc Orígens i de la qual en destaquen les pintures rupestres Patrimoni de la Humanitat.

El dissabte 17 d’abril de 2021 se celebra el tercer aniversari del Geoparc Orígens. Fa tres any que aquest territori situat als Pirineus lleidatans va ser reconegut com a Geoparc Mundial de la UNESCO.

La celebració d’aquest tercer aniversari tindrà lloc, enguany, a Camarasa i consistirà en una visita guiada a la Cova del Tabac amb tauletes digitals.

L’acte serà presidit per l’alcaldessa de Camarasa, Elisabet Lizaso i la presidenta del Geoparc, Maria Pilar Cases. També comptarà amb l’acompanyament dels arqueòlegs experts de la Universitat Autònoma de Barcelona que estan a càrrec de l’Espai Orígens, centre de visitants de d’on s’organitzen i es gestionen les visites a la Cova del tabac.

Aquest acte va haver de ser ajornat l’any passat i s’ha reprès aquest any que, a més, coincideix dins l’Any Internacional de les Coves i el Carst.

La Cova del Tabac: pintures rupestres Patrimoni Mundial

La Cova del Tabac forma part d’un conjunt de cavitats càrstiques de les serralades del nord de la comarca de la Noguera. La cova presenta indicis d’ocupació prehistòrica que son esmentats ja en publicacions de finals del segle XIX. A la dècada dels vuitanta es van documentar per primer cop, pintures parietals a l’interior de la cova composades per 12 motius d’art esquemàtic en es quals s’identifiquen antropomorfs, estel·liformes, quadrúpedes, rectangles radiats i traços d’un color ataronjat vermellós.

Aquest conjunt va ser declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 1998.

El projecte integral de la Cova del Tabac

Un projecte conjunt entre el Servei d’Arqueologia i Paleontologia, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Camarasa, l’Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric i Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha permès recuperar i revaloritzar aquesta cavitat.

El projecte que es va dur a terme al 2018 i encara continua vigent, ha  inclòs la restauració de les pintures rupestres, la protecció de la cavitat, la investigació arqueològica, el seu estudi geològic i la seva posada en valor per a que pugui ser accessible, visitable i explicada per a la seva millor comprensió.

Arrel de diferents actes vandàlics sobre les parets de la cavitat, es va procedir al tancament de la cavitat per la seva protecció i  regular l’accés dels visitants. Actualment, la cavitat es pot visitar per lliure amb petició de codi, amb tauleta i amb guia. Per accedir a qualsevol dels tres tipus de visites s’ha de contactar amb el centre Espai Orígens.

 

AddThis