2015


 

Comença el projecte europeu Innovarch

INNOVARCH és un projecte educatiu pilot per al desenvolupament de metodologies i materials de capacitació per a la introducció d'Arqueologia Pública en els plans d'estudis d'Educació Superior Europea . Els socis del projecte, que es va fundar pel K2 - Aliances estratègiques - Erasmus Programa + de la Unió Europea , són la Universitat de Creta ( Grècia), la Universitat Autònoma de Barcelona ( ES) , la Universitat de Varsòvia ( PL ) i la Universitat de Linné ( SE) .

El projecte s'ha iniciat el 01 de setembre 2015 i acabarà el 30 agost 2017 .

Podeu trobar-ne tota la informació a:

http://innovarchaeology.com/

https://www.facebook.com/innovarch/?ref=hl

 


 

Identifying bipolar knapping in the Mesolithic site of Font del Ros (northeast Iberia)

S'ha publicat el volum monogràfic de la revista Philosophical Transactions ‘Percussive technology in human evolution: a comparative approach in fossil and living primates’  (vol.370, November 2015) que inclou un article sobre la talla bipolar al jaciment de la Font del Ros : "Identifying bipolar knapping in the Mesolithic site of Font del Ros (northeast Iberia)."

Aquest article pot ser consultat online mitjançant el següent enllaç:

http://rstb.royalsocietypublishing.org/content/370/1682/20140354

 


La prehistòria al descobert

Ara és un jaciment neandertal on excavadors i arqueòlegs hi treballen periòdicament, però fa 40.000 anys el jaciment de la Roca dels Bous, situat a Sant Llorenç de Montgai a la comarca de la Noguera, era un indret de pas on els neandertals s’hi aturaven en el seus trajectes entre els primers contraforts del Pirineu i la plana del Segrià.

 


 

La Roca dels Bous mostra el seu ‘Work in process’

El jaciment prehistòric de la Roca del Bous és des del passat 6 d’agost un dels punts de treball d’estudiants i professors arribats d’arreu del país. El camp de treball, a més de la recerca i la investigació dels elements que es poden extreure del jaciment, té com a objectiu obrir al públic general el procediment del treball arqueològic molts cops llunyà al públic menys afí.

Pels arqueòlegs la feina es divideix en dos àmbits d’actuació, l’excavació al jaciment neandertal i la posterior tasca de laboratori amb les peces extretes del jaciment, a l’Espai Orígens de Camarasa.

Aquesta metodologia de treball oberta el públic, no és el primer cop que realitza a la comarca, abans ja s’havia dut a terme amb altres jaciments com el de la Cova Gran de Santa Linya o el Abric Pizarro. Des de l’organització valoren molt positivament aquesta experiència tot i que l’afluència de públic no és molt majoritària.

Els estudiants participants d’aquest “work in process” també en destaquen la metodologia.

Durant l’excavació, que acabarà el pròxim dia 5 de setembre, destaquen les troballes de closques de tortuga en el nivell més antic del jaciment així com restes d’estris realitzats amb pedra calcària, sediment menys habitual a l’hora de realitzar els instruments prehistòrics.

 


 

Campus arqueologia UAB-La Noguera: Què és i què implica?

El passat mes de març representants de la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Associació de Recerca i Divulgació del Patrimoni Històric i l’Ajuntament de Camarasa van signar un conveni de col·laboració per la creació del Campus d’Arqueologia UAB de la Noguera. Amb la voluntat d’explicar aquest procés i de donar a conèixer les implicacions que això tindrà en el territori, es realitzaran dues xerrades informatives els divendres 21 d’agost (a Camarasa) i 28 d’agost (a Sant Llorenç de Montgai),a càrrec dels Doctors Rafael Mora i Jorge Martínez del Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ambdues xerrades tindran lloc a les 20h a l'Espai Orígens de Camarasa  (21 d'agost) i a les aules d'ensenyament de Sant Llorenç de Montgai (28 d'agost).

 


 

Work in process...Obert per excavació a la Roca dels Bous 2015

Aquest plantejament dinàmic posa a l’abast dels visitants no només el jaciment sinó també l’excavació i facilita la transmissió dels avenços i interpretacions sobre la vida dels nostres ancestres. Al llarg de la campanya d’excavació el jaciment romandre obert al públic . D’aquesta manera els visitants prendran contacte amb el treball diari dels investigadors i podran familiaritzar-se amb el procés de recerca arqueològica. Més enllà de la simple transmissió de coneixements es tracta de mostrar una ciència en construcció i alhora apropar-la a la societat.

Enguany tindreu la oportunitat no només de conèixer el jaciment de la Roca dels Bous sinó també apropar-vos i veure de primera mà el treball que es fa desprès de l’excavació al laboratori.

Els nostres horaris per aquesta campanya d’excavació són:

De 10 a 12 h-  Coneix què fem després de l’excavació a l’Espai Orígens

De 17-19h -  Vina a visitar-nos al jaciment de la Roca dels Bous.

Per més informació sobre el jaciment i com arribar :

cepap.uab.cat

larocadelsbous.uab.cat

www.espaiorigens.es

 


 

Work in process...Obert per excavació a la Cova Gran de Santa Linya

 Aquest plantejament dinàmic posa a l’abast dels visitants no només el jaciment sinó també l’excavació i facilita la transmissió dels avenços i interpretacions sobre la vida dels nostres ancestres. Al llarg de la campanya d’excavació el jaciment romandre obert al públic . D’aquesta manera els visitants prendran contacte amb el treball diari dels investigadors i podran familiaritzar-se amb el procés de recerca arqueològica. Més enllà de la simple transmissió de coneixements es tracta de mostrar una ciència en construcció i alhora apropar-la a la societat perquè la conegui de primera mà.

Els horaris són:

De 16 a 18 h- Vina a visitar-nos al jaciment de la Cova Gran de Santa Linya.

Per més informació  sobre el jaciment i com arribar:

http://cepap.uab.cat/ca/covagran

 


 

Excavación Roca dels Bous 2015

 

Calendario

Del 5 de agosto al 6 de septiembre de 2015

Organización

Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistoria de la Universidad Autónoma de Barcelona (CEPAP-UAB); Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric (ARDPH).

Proyecto

Roca dels Bous se encuentra en el primer contrafuerte de los Prepirineos Orientales. Este yacimiento fue descubierto a principios de los años 70 por Josep Sunyer, y desde 1988 se han llevado acabo diversas campañas exploratorias. Desde el año 2011 se excava de forma regular por parte del Centro de Estudios del Patrimonio Arqueológico de la Prehistoria de la Universidad Autónoma de Barcelona.

Roca dels Bous es un deposito arqueológico en el cual se registran varias ocupaciones atribuidas al Paleolítico Medio Final. Hasta el momento, se han documentado tres ocupaciones : N10, N12 y N14. La extensión de las cuales supera los 50 m2.

Las unidades en curso de excavación presentan como característica común la presencia de múltiples estructuras de combustión, hecho que posibilita profundizar en las características generales de las actividades realizadas en este asentamiento. Hasta el momento, diversos atributos, como el reducido tamaño de los hogares y la escasedaz de instrumental sugiere que este lugar fue utilizado como refugio de corta duración y de forma recurrente por los grupos neandertales en sus desplazamientos por las valles interiores del Prepirineo y la Depresión del Ebro.

Los estudios que se están realizando en la Roca dels Bous abren perspectives para evaluar los patrones de comportamiento de los neandertales en un momento crítico, por el cual se asume que el Homo Sapiens anatómicamente moderno irrumpe en el nord-este de la Península Ibérica.

Horario

8-13h: Trabajo de laboratorio y contenidos teóricos (conferencias, seminarios, discusiones).

13-15h: Comida

15- 20h: Trabajo de campo

Contenidos

Durante el tiempo de duración del proyecto  se programaran  conferencias y charlas en las que  se profundizará en  aspectos teóricos-prácticos relacionados con cuestiones metodológicas del trabajo de campo y del laboratorio  y el análisis y discusión de los contextos arqueológicos de la excavación.

Estas charlas son de tipo formativo y en ellas se introducirán elementos relacionados con la dinámica diaria relacionada con el proceso de excavación. Paralelamente, se estructuraran charlas y relacionadas con el significado del yacimiento dentro del panorama actual de discusión sobre diferentes aspectos  que permiten una contextualización precisa de la importancia de la Roca dels Bous durante los últimos 50.000 años en el Mediterráneo occidental.

Provisionalmente se proponen la siguiente lista de charlas:  

  • Presentación general
  • El yacimiento de la Roca dels Bous : ¿qué conocemos?, objetivos de la campaña de excavación.
  • Taller de talla lítica y laboratorio de identificación-clasificación de categorías líticas. Aplicación de los códigos DM en el siglado del material arqueológico.
  • La excavación arqueológica, ¿cómo empezar?: estación total, fábricas, registro arqueológico, orientaciones, pendientes, etc.
  • Gestionar la información después del trabajo de campo: siglado, bases de datos y sistemas de información geográfica.
  • Geología-Prospecciones
  • Difusión y divulgación del patrimonio: la Roca dels Bous.
  • El Paleolítico Medio en el Prepirineo Oriental.
  • Transición Neandertales /humanos modernos

Estas charlas serán impartidas por el equipo de excavación del yacimiento. Se podrán producir cambios en su organización, en función de las necesidades concretas de los trabajos de campo. 

Preinscripción

El número de plazas es limitado. Por este motivo se establece un período de preinscripción hasta el 30 de mayo. Para efectuar la preinscripción es necesario enviar el formulario adjunto conjuntamente con el currículum arqueológico. Una vez recibido, se comunicará en un breve plazo de tiempo el resultado de la selección. Los solicitantes admitidos habrán de abonar el pago de la matrícula y enviar una copia de transferencia bancaria antes del día 1 de junio. En caso de no realizar el pago de la matrícula correspondiente, se perderá la adjudicación de la plaza. Se establecerá una lista de espera por si hubiese renuncias.

Matrícula

El importe total de inscripción asciende a 400 euros. 

Solicitud de Beca 

Se dispone  de 1 beca que da derecho a la reducción del importe de matrícula a 200 euros. Para solicitar la beca se requiere adjuntar la siguiente documentación:

  • Expediente académico
  • Currículum de experiencia en el campo de la arqueología
  • Carta de motivación

Alojamiento y manutención

El precio de la matrícula incluye el alojamiento y la manutención. Los participantes se hospedaran en l’Alberg La Cova (http://alberglacova.com/es). La manutención incluye todos los desayunos, comidas y cenas durante toda la estancia.

Desplazamiento

El desplazamiento hasta Sant Llorenç de Montgai (Camarasa, Lleida) corre a cargo de participante. Los traslados relacionados con las actividades del proyecto  están incluidos en el precio de matrícula.

Seguro

El precio incluye  seguro de accidentes. Es aconsejable disponer de la tarjeta sanitaria vigente de la correspondiente comunidad autónoma.

Certificado

Se hará entrega de un certificado de participación con el cómputo de horas trabajadas en el proyecto.

Información

Web: http://cepap.uab.cat

E-mail: cepap@uab.cat

 


 

"Métodos y técnicas para la recuperación del registro arqueológico", nou número de la revista Treballs d'Arqueologia

Ha sortit publicat el darrer número de la revista Treballs d'Arqueologia. Aquest nou volum porta per títol "Métodos y técnicas para la recuperación del registro arqueológico: una mirada desde el presente". En aquest trobareu diferents articles sobre metodologia i tècniques d'excavació, de catalogació del registre arqueològic,  geoarqueologia, fitòlits...

Podeu accedir aquest volum a través del següent enllaç:http://revistes.uab.cat/treballsarqueologia

 


 

Nou campus d'arqueologia de La Noguera

La Universitat Autònoma de Barcelona, per mitjà Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria (CEPAP), representat per la doctora Paloma González, manté col·laboracions amb l'Ajuntament de Camarasa en l'àmbit de la recerca arqueològica, la divulgació i la  transferència del coneixement del passat des de l’any 2004. Aquesta col·laboració es concreta en la creació del centre d’interpretació Espai Orígens, l’excavació i les visites guiades interactives amb tauletes al jaciment de la Roca dels Bous i la iniciativa del Parc Arqueològic Didàctic de Sant Llorenç de Montgai, tots tres espais gestionats per l’Associació de Recerca i Divulgació del Patrimoni Històric (ARPDH). 

La creació del Campus d'Arqueologia UAB de La Noguera possibilitarà la investigació i el desenvolupament científic en el camp de l'arqueologia i del patrimoni. A més serà un element dinamitzador del patrimoni arqueològic del municipi i el territori per a la difusió dels resultats científics en els àmbits acadèmics i del públic general, tot contribuint així a promoure el jaciment de La Roca dels Bous com a espai de referència.
L’acte de signatura del conveni ha comptat amb la presència de Montserrat Miret, primera tinent d’alcalde i regidora de Cultura de l’Ajuntament de Camarasa, de Pilar Dellunde, Vicerectora de Investigació de la UAB, Manel Sabés, vicerector de relacions institucionals i territori i dels Diputats per Lleida,Violant Cervera i Antoni Balasch.  
La UAB pretén contribuir d’aquesta manera a la valorització del patrimoni cultural de Catalunya amb el reconeixement com a Campus Arqueològic de la UAB del treball dels seus grups d’arqueologia en diversos jaciments del nostre país.

Font:http://www.uab.cat/web/sala-de-premsa/detall-de-noticia/nou-campus-d-arqueologia-de-la-noguera-1345667174054.html?noticiaid=1345682513428

 
 

 

Nova publicació del jaciment El Forat de Conqueta (Les Avellanes i Santa Linya, La Noguera)

Ha sortit una nova publicació del jaciment el Forat de Conqueta (Les Avellanes i Santa Linya, La Noguera), la qual sintetitza tots els treballs portats a terme al jaciment. Aquesta es pot consultar i adquirir al centre Espai Origens.

 

 


 

Seminari d'Estudi de materials lítics 2015

Entre els dies 30 de març i 4 d'abril de 2015, el Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona organitza un seminari d'estudi de materials lítics de diversos jaciments paleolítics. Aquest seminari està dirigit a aquelles persones que estiguin interessades a aprofundir en l'anàlisi i el coneixement d'aquests tipus de materials.

Les persones interessades a participar en aquest seminari s'han de posar en contacte per correu electrònic (cepap@uab.cat) adjuntant currículum arqueològic i breu explicació de les motivacions per assistir-hi.

 

 

 

AddThis