Webapp Orígens: El Camí a la Cova del Tabac i l’espai de memòria del Merengue


By admin - Posted on 25 Setembre 2023

La webapp Orígens és un nou producte basat en el concepte de “Globalwalks” – passejades globals o integrals-. Aquestes es centren en un criteri de no modificació de l’entorn ,amb la implementació de les TIC, les quals pretenen aportar al turisme una experiència científica, didàctica, integrada i emocional per a l’exploració del patrimoni natural i cultural que envolta  la Cova del Tabac i  l’espai de memòria del Merengue, ambdós a la població de Camarasa.

Gràcies a aquesta nova aplicació – d’accés lliure i gratuïta- els visitants/es que facin el seu recorregut a la Cova del Tabac i a l’espai del Merengue podran gaudir ,a través dels seus dispositius mòbils i de forma autònoma, de les dues noves rutes que es proposen des del Centre Espai Orígens de Camarasa: El Camí a la Cova del Tabac i A les trinxeres!, visita a l’espai de memòria del Merengue.

Accedint des de qualsevol navegador web, a l’enllaç  https://digit.extended.uab.es/app/,  els visitants podran seleccionar quina de les dues rutes volem realitzar i en quin idioma (català, castellà, anglès i francès). Un cop seleccionada la ruta, per accedir als continguts de cadascuna d’elles hauran de llegir els diferents QR que estan disposats en cadascun dels recorreguts. Un cop dins d’aquests, els visitants tenen la llibertat d’escollir que volen veure, en quin ordre i en quin moment ja que, a diferència d’altres apps o audioguies, no és tracta d’una app tancada on cal visualitzar tots els materials per accedir als següents.  A cadascuna de les parades els visitants trobaran vídeos, locucions, textos, imatges i jocs  que els permetran endinsar-se i interactuar amb el contingut, l’aplicatiu i l’element patrimonial.

La nova ruta a la Cova del Tabac ofereix als futurs visitants diferents punts d’interès fins arribar a la cavitat, en cadascun d’aquests es tracten diferents aspectes del paisatge, flora, fauna, història, entre d’altres que envolten a la Serra del Mont-Roig.  Un cop els visitants han arribat a la cavitat podran gaudir d’informació de geologia, paleontologia i arqueologia. A més en aquesta ruta és fa especial èmfasi en el conjunt de pintures rupestres que hi ha en aquesta cavitat, les quals estan declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO. Oferint a l’usuari informació detallada de les mateixes i una nova experiència immersiva per apropar-se a elles a través de la realitat augmentada mixta que podran veure en els seus dispositius mitjançant la webapp Orígens.

En el cas de la ruta que es proposa per a la visita a les trinxeres de l’espai de memòria del Merengue, els visitants podran recrear durant el seu recorregut els fets esdevinguts en aquest espai mitjançant imatges i música de l’època que els permetrà un viatge en el temps per visualitzar aquest espai històric.

Aquesta nova proposta és un projecte conjunt de l’Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric, el Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Ajuntament de Camarasa, i ha comptat amb el suport i col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Geoparc Orígens i Intereg Poctefa-Patrim+.

AddThis