CENTRE D'ESTUDIS DEL PATRIMONI ARQUEOLÒGIC DE LA PREHISTÒRIA


Linya, una mujer de hace 14 000 años del Prepirineo de Lleida

Recentment, ha sortit publicat un reportatge a la revista Desperta Ferro Ediciones , gràcies a la Fundación Palarq,  en el qual s'explica amb detall tot el que es coneix fins al moment sobre Linya, una dona de fa 14.000 anys documentada al jaciment de la Cova Gran de Santa Linya (Les Avellanes i Santa Linya, Noguera, LLeida).

Es pot accedir a reportatge íntegre clicant aquí

 

Una noia de fa 14 mil·lennis i un cendrer de 55.000 anys: el passat al peu dels Pirineus.Reportatge al diari ABC

 

Recentment, ha sortit publicat un reportatge al Diari ABC en el qual es tracten les principals investigacions que s'estan duent a terme als jaciments de la Cova Gran de Santa Linya i al jaciment de la Roca dels Bous.

Es pot accedir a reportatge íntegre clicant aquí

 

 

 

 

 

 

 

 

Open Call- Entre La Luz y la Sombra.Jornada de puesta en valor del Arte Rupestre Patrimonio Mundial del Prepirineo Oriental

¿Quieres presentar una comunicación breve o un póster en la jornada Entre La Luz y la Sombra.?

Os invitamos a compartir vuestras investigaciones sobre el Arte Rupestre-Patrimonio mundial mediante una comunicación breve o póster Esta llamada esta especialmente dirigida a investigadores noveles o proyectos de investigación que se encuentran en fases iniciales de desarrollo. Las propuestas pueden abordar cualquiera de las temáticas tratadas en las sesiones: nuevas tecnologías, técnicas de análisis, propuestas divulgativas o planes de difusión.

Reunió preparatòria del projecte ""Roca dels Bous Immersive"

Reunió preparatòria pel proper inici del projecte:"Roca dels Bous Immersive". Desarrollo de Juegos Serios para el Patrimonio Cultural utilizando Head Mounted Displays (HMD): Gamificación y plataforma para gafas de realidad virtual en la musealización de la Roca dels Bous. En el marc de la convocatòria de projectes Colaboración-público privada del Ministeri de Ciència i innovació i l'Agència estatal d'investigació en la qual la empresa DIGIT. Enginyeria de Sistemes audiovisuals i el Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria desenvoluparem una nova proposta immersiva pel jaciment neandertal de la Roca dels Bous a Sant Llorenç de Montgai.

Primera reunió de treball del projecte "Poblamiento y formas de vida durante el Pleistoceno final y Holoceno en el Prepirineo Orienal" (PID2022-136363NB-I00 ) 2023-2025

Avui, primera reunió del projecte "Poblamiento y formas de vida durante el Pleistoceno final y Holoceno en el Prepirineo Orienal" (PID2022-136363NB-I00 ) 2023-2025, en el marc de la convocatòria de projectes "Generación de conocimiento" del 

Webapp Orígens: El Camí a la Cova del Tabac i l’espai de memòria del Merengue

La webapp Orígens és un nou producte basat en el concepte de “Globalwalks” – passejades globals o integrals-. Aquestes es centren en un criteri de no modificació de l’entorn ,amb la implementació de les TIC, les quals pretenen aportar al turisme una experiència científica, didàctica, integrada i emocional per a l’exploració del patrimoni natural i cultural que envolta  la Cova del Tabac i  l’espai de memòria del Merengue, ambdós a la població de Camarasa.

Engraved block found at the Cova Gran de Santa Linya: a visual challenge dating back 14,000 years

 

The CERArq-UAB research team has identified the first block with engravings from the Upper Palaeolithic era found in Catalonia’s pre-Pyrenees region. Researchers determined the existence of engravings on both sides of the block: on the obverse side, a Pyrenean ibex on its hind legs, represented with a visual trick, and on the reverse side, the first Cova Gran 'logo' with the Sant Miquel stream at its feet. The block forms part of the limited set of unique pieces from the existing in Catalonia, and contributes to reflecting on the existence of a “new art style” developed by the first hunter-gatherer communities living in the northeastern region of the Iberian Peninsula.

Ajuda'ns a conèixer la Linya, la primera sapiens del Prepirineu

S'ha encetat una campanya de micromecenatge per tal de recaptar fons per conèixer a fons a la Linya, la primera sapiens del Prepirineu.

Homo sapiens "Linya" lived in the northeast of the Iberian Peninsula 14,000 years ago

Researchers from the Centre for the Study of Archaeological Heritage (CEPARQ-UAB) working at the Cova Gran de Santa Linya have discovered the remains of a Homo sapiens female living in the eastern Pre-Pyrennees during the Upper Palaeolithic period, around 14,000 years ago. There is a scarcity of prehistoric remains of modern humans in the Iberian Peninsula. The study of Linya, as she has been named, will allow delving deeper into what is known about them and how hunter-gatherers lived in the northeastern part of the peninsula.

AddThis

Els nostres espais virtuals

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEGUEIX-NOS A: 

 

ENLLAÇOS D'INTERÈS